Innovatie

De textielindustrie is de op één na meest vervuilende industrie ter wereld met een productie van maar liefst 75 miljard kilo textielvezels per jaar. Die vervuiling ontstaat o.a. door het gebruik van veel bestrijdingsmiddelen, chemicaliën en energie. Verder is de industrie ook op andere punten belastend omdat veel landbouwgrond nodig is voor de productie van katoen, terwijl dat land óók hard nodig is voor het verbouwen van voedsel.

Gelukkig wordt textiel al jarenlang hergebruikt en gerecycled. Denk aan goede kleding die je doorgeeft aan vrienden of online verkoopt, maar ook oude doeken die je gebruikt om je auto te poetsen. Inzamel- en sorteerbedrijven doen dit eigenlijk op grote schaal. Naast poetslappen, zorgen zij ook dat er materiaal beschikbaar is voor de productie van o.a. ondertapijt en isolatiemateriaal.

Daar zijn we blij mee, maar de huidige recycling geeft kleding vaak een tweede én laatste leven. Een gebruikte poetslap of afgedankt ondertapijt komt meestal in de verbrandingsoven terecht en dat willen we liever niet. Curitas zet zich in voor onderzoek naar nieuwe recycling methoden die zorgen voor hoogwaardig hergebruik. Denk aan het ontwikkelen van een recyclingproces waarbij gerecyclede garen worden gemaakt uit oude kleding. Een goed voorbeeld is SaXcell van Saxion waarmee kleding van oud katoen kan worden gemaakt!

Meer weten over de projecten die we ondersteunen? Je vindt er alles over op de website van Boer Group Recycling Solutions: www.boergroup-recyclingsolutions.com.